DE HOOGLANDSE KERK

zondag, 6 september 2015

In Leiden realiseerde men zich enige tijd geleden dat er geen boek bestond dat aan een breed publiek de geschiedenis van de St.-Pancraskerk of Hooglandse Kerk vertelde. Dat boek moest er dus komen en er lag een prachtige aanleiding voor het grijpen: de eerste kapel op het Hoge Land werd in 1315 gebouwd. Er is dus een verhaal dat zevenhonderd jaren telt.

De publicatie is er met vereende krachten gekomen. Ik kwam pas laat aan boord, omdat de plannen gaandeweg veranderden. Het hoofdstuk over de bouwgeschiedenis is onder behoorlijke druk geschreven. Dankzij hulpvaardige collega's -- onder wie Elizabeth den Hartog, Jan Dröge, Merlijn Hurx en Marcel Leechburch Auwers -- is het stuk inhoudelijk stevig en gevarieerd geworden.

Zoals ook de andere auteurs Elias van der Plicht, Cor Smit en Hans Karstens te werk zijn gegaan, geeft hoofdstuk 5 een toegankelijke indruk van de bouwgeschiedenis, zonder de lezer te onderschatten. Mijn zus Miranda trok me, meelezend, aan mijn mouw wanneer ik de ingewijden-kant op schreef. De redactie volbracht een Herculestaak. Fotografen en vormgevers (Coördesign!) leverden kwaliteit af, net als de drukker. Dat gedroomde boek is er nu.

H. Karstens, E. van der Plicht, C. Smit, J. Veerman, Zeven eeuwen Hooglandse Kerk. De kathedraal van het licht, Leiden 2015, 304 pagina's. Voor € 25,- verkrijgbaar bij de boekhandel en bij de Hooglandse Kerk. ISBN 978-90-9029156-7.

LAATSTE NIEUWS | NIEUWSARCHIEF