BACK ON TRACK

maandag, 16 september 2013

Uw bouwhistoricus heeft een mooi eind gefietst, van Wenen tot Katwijk. Dat betekent: in twee zomeretappes van de monding van de Donau tot aan de monding van de Rijn -- mijn woonplaats Rotterdam voor het laatste nemen, vond ik wat gemakzuchtig. Het briljante boek 'Millennium' van Tom Holland was een mooie begeleider van de reis.

Het was onvermijdelijk dat ik mijzelf blootstelde aan de Oostenrijkse en Zuidduitse barok. Waar het gaat om paleis- en kerkinterieurs kon een enkel voorbeeld me wel bekoren; ik accepteerde het pars pro toto dan ook vlot genoeg. In de stedenbouw en architectuur uit de 17de en 18de eeuw vond ik meer genoegen, te meer omdat je met een kenners-oog snel ziet dat het de aankleding is van vaak (veel) oudere structuren en bouwwerken. Zo is Regensburg me bijzonder bevallen. Zeldzaam dat ik ergens langer dan een dag blijf, maar daar was het de moeite waard.

De tweede helft van de reis bood me -- als vakman -- meer voldoening. Ik ben dol op die Duitse provinciestadjes met hun imposante domkerken en kloosters. Pforzheim, Maulbron, Limburg, Speyer, Worms ... Observaties over het lokale, regionale bouwen, hoe vakwerk soms wél en soms weer niet (onze tijd) verstopt wordt. Terwijl de baksteen zichtbaarder wordt, naar mate men noordelijker komt, verdwijnt langzamerhand de pleisterlaag tegen de vakwerkgevels. Dat soort dingen; inspirerend en tegelijk relativerend. En lekker pittig fietsen in het Schwarzwald, bovendien.

Vandaag was dag één van Weer Werken: de e-mailbox te lijf, papieren post, de website aanpakken, de portefeuille met opdrachten tegen het licht houden, de werkzaamheden voor de Stichting Bouwhistorie op een rij zetten, het Van Wijk-boek met Lucia, het Begijnhof en het BOB in Breda ... Ik heb zin in een paar stevige klussen.

Fietsen 2013
LAATSTE NIEUWS | NIEUWSARCHIEF